השנה הכי גרועה
- Kerem Navot

- לפני 17 שעות
- זמן קריאה 3 דקות
"השנה הזו הכי גרועה" כך אמר אברהים שבאנה תושב הכפר סינג'יל לעיתונאי דניאל דולב, בעודו עומד על גג ביתו ומביט לעבר כרמי הזיתים של משפחתו, אליהם אינו יכול להגיע. הכתבה שפורסמה אתמול (29.12.2025) באתר התחקירים 'שומרים', מתארת את השלב הנוכחי אליו הגיע קמפיין הגירוש והאלימות אותו מנהלת מדינת ישראל נגד האוכלוסייה הפלסטינית בגדה המערבית.
התחקיר של דניאל דולב כמו גם זה שפורסם אתמול ע"י מתן גולן בעיתון 'הארץ', עוסק בתופעה שהלכה וצברה תאוצה במהלך שנת 2025, שבה מתנחלים הולכים ומשתלטים על שטחי מרעה וחקלאות המצויים בשטחי הרשות הפלסטינית.

על פי הסכמי אוסלו שהיו אמורים להיות הסכמי ביניים לתקופה בת חמש שנים, ישראל העבירה לידי הרשות הפלסטינית בין השנים 1993-1998, סך הכל כ-18% משטח הגדה המערבית שהוגדרו כשטחי A ועוד כ-21% שהוגדרו כשטחי B. שאר השטח, 61%, הוגדר כשטח C שנותר תתת שליטה ישראלית, אך היה אמור לעבור לידי הפלסטינים עם חתימת הסכם הקבע. אלא בפועל מאז חתימת הסכמי אוסלו ישראל עשתה ככל יכולתה על מנת להגדיל את מספר ההתנחלויות והמתנחלים המתגוררים באזור זה. כיום מתגוררים בשטח C למעלה מחצי מליון מתנחלים, שהם בערך פי 5 יותר מאשר מספרם כאשר תהליך אוסלו החל בשנת 1993.
בשנת 2020 פרסמנו דו"ח קצר אליו נלוותה מפה אינטראקטיבית, שעסק בהפרות ישראליות של הריבונות הפלסטינית בשטחי A ו B. בדו"ח סקרנו את סוג ומיקום ההפרות הישראליות אותן הכרנו באותה עת.
בחלוף חמש שנים מאז פרסומו, המציאות בשטח השתנתה באופן קיצוני. שטחי הרשות הפלסטינית הפכו ליעד מרכזי להשתלטות של הקיצונים והאלימים מבין המתנחלים. "המאבק" אינו עוד על שטחי C כפי שנהגו להצהיר עד לפני מספר שנים, אלא על השטחים הפתוחים בגדה המערבית. המטרה המוצהרת של אותם מתנחלים, היא לדחוק את הפלסטינים אל תוך השטחים הבנויים של הכפרים והערים ולגרש את כל מי שמתגורר או מעבד שטחים שנמצאים מחוץ לשטח הבנוי.
האמצעים בהם הדבר נעשה, הם אותם אמצעים המוכרים לנו משאר הגדה המערבית: הקמת מאחזים בתוך שטחי הרשות הפלסטינית או בסמוך להם. פריצות דרכים פיראטיות. השתלטיות חקלאיות. ונדליזם ושוד רכוש בדגש על עדרי צאן שלמים. אך מעל לכל, אלימות חולנית, לא פעם ממש סדיסטית, שנעשית בגיבוי ובסיוע של הרשויות ובראשן הצבא. 100 אלף דונם, הם להערכתנו גודל השטח הכולל שמתנחלים השתלטו עליו, בתוך שטחי הרשות הפלסטינית.
להלן מספר אזורים שבהם התהליך הזה בולט לעין:
אזור הכפרים תל, פרעתא ואמתין ממערב לשכם, שם מתנחלי המאחזים חוות גלעד וחוות יתדות, פרצו מערכת דרכים והקימו לאורכה מאחז חדש, במטרה להתחבר למאחזים סביב התנחלות עמנואל.
מרובע הכפרים סינג'יל, עטארה, סלואד ואל מזרעה א-שרקיה, שם משתוללים בני משפחה אחת שהגיעו לאזור בתחילת השנה הנוכחית, בחסות ההגנה והגיבוי שהצבא מעניק להם רוב הזמן.
האזור הבולט ביותר מבחינת גודל השטח ומספר המאחזים, בו ניתן לראות מתנחלים משתלטים על שטחי הרשות הפלסטינית, הוא "השמורה ההסכמית", שנמצאת ממזרח להתנחלויות המבודדות והאלימות תקוע ונוקדים. כאן קישור לפוסט שלנו על המתרחש באזור זה, שאותו פרסמנו כבר בסוף ינואר השנה.
בנוסף לערוץ האלימות המופרטת שהמתנחלים אחראים על הפעלתו, מתקיים ערוץ נוסף עליו מופקד הצבא. ערוץ זה פועל באמצעות צווים צבאיים רשמיים. במהלך השנה החולפת ראינו עלייה דרסטית בהנפקת צווי הריסה נגד מבנים פלסטינית והרס שטחים חקלאים שנמצאים בתוך שטחי הרשות הפלסטינית. הדוגמה האחרונה, היתה אך לפני מספר שבועות בכפר הפלסטיני קריות, שם נעקרו כרמי זיתים בתוך שטחי B לשם רווחת תושבי מאחז לא חוקי של ההתנחלות המבודדת והאלימה עלי.
אך המקרים הקשים ביותר, אשר נותרו ברובם סמויים מתודעת הציבור הישראלי, היו במחנות הפליטים בג'נין ובטולכרם, שם גורשו אלפי אנשים מבתיהם ומבנים רבים נהרסו, במהלך השתלטות הצבא עליהם.
התוצאה של כל זה ברורה: משטר האפרטהייד הישראלי, נכנס לשלב חדש ואלים יותר מכל קודמיו בכל הקשור לעוצמת והיקפי האלימות שהוא מפעיל נגד האוכלוסייה הפלסטינית בגדה המערבית. הדבר מתרחש מכיוון שממשלת ישראל הנוכחית, הגזענית והמושחתת מכל קודמותיה, מעודדת את התופעות הללו וממנה אנשים מסוגו של המתנחל אבי בלוט, לעמוד בראש פיקוד האפרטהייד.
אז כן, אברהים שבאנה מהכפר סינג'יל צודק. זו היתה השנה הכי גרועה בגדה המערבית.
על מנת שנוכל להמשיך ולהביא דיווחים מהשטח על מה שישראל ומתנחליה מעוללים, אנו זקוקים לתמיכתכם. נשמח אם תשקלו לתרום לנו. כאן הקישור לעמוד התרומה המאובטחת באתר שלנו.






תגובות