הטרור הגיע לבית אכסא
- Kerem Navot

- לפני 8 שעות
- זמן קריאה 2 דקות
אומרים שכשהתותחים רועמים המוזות שותקות. ובכן לא אצל המתנחלים. הם ניצלו את המלחמה עם איראן להקים מאחזים. אחד מהם סמוך לכפר הפלסטיני בית אכסא. מאחורי המאחז הלא חוקי הזה, עומד הארגון המליציוזי השומר החדש ואחד מעובדי ארגון הימין הקיצוני רגבים, שנאבק "בבנייה לא חוקית" פלסטינית.

במהלך 40 ימי המלחמה שישראל וארה"ב ניהלו מול איראן, המתנחלים המשיכו לעבוד בגדה. דרכים פיראטיות נפרצו, מאחזים חדשים הוקמו וקהילות פלסטיניות הותקפו בפראות בחסות הצבא. הקורבן האחרון של מסע הטרור שישראל מנהלת בגדה המערבית הוא עלאא ח'אלד סביח מהכפר תיאסיר בצפון מזרח הגדה המערבית, שנורה שלשום בלילה על ידי מתנחלים שהקימו לפני כשבוע מאחז חדש במטרה לשדוד את אדמות כפרו תאיסיר.
מאחז נוסף הוקם במהלך השבוע השני של המלחמה ממערב לכפר בית אכסא. בית אכסא הוא כפר פלסטיני מצפון לירושלים. החל מסוף שנות ה-70 ישראל החלה לבנות על אדמות הכפר שהופקעו וסופחו לירושלים, את שכונת/התנחלות רמות. מצידו המערבי של הכפר נבנתה מבשרת ציון שכמה עשרות בתים בחלקה המזרחי (רחוב החושן) בנויים אף הם בתוך הגדה המערבית. בסך הכל הופקעו וסופחו לירושלים כ-3,000 דונם מאדמות הכפר, שהם כשליש מאדמותיו.
כ-2 קמ' ממערב לבית אכסא שוכן הכפר בית סוריכ, אך ביניהם עוברת גדר ההפרדה שנבנתה במקום בשנים 2006-2007. כתוצאה מכך, בית אכסא מבודד משאר חלקי הגדה המערבית, והגישה אליו מתאפשרת רק לתושבי המקום דרך "מחסום בית אכסא" שהוקם על תוואי הגדר ומאויש 24/7. במקביל לניתוק הכפר משאר הגדה המערבית, הכפר נותק גם מירושלים, העיר הקרובה אליו ביותר, באמצעות שני מחסומים: אחד על הכביש המוביל לשכונת/התנחלות רמות. והשני על הכביש שמתחבר לכביש 436, בצמוד להתנחלות הר שמואל.
ככל הנראה בשנות ה-80, ישראל המשיכה לבזוז את אדמות בית אכסא שלא סופחו לירושלים, הפעם באמצעות הכרזה על כ-1,500 דונם נוספים כ"אדמת מדינה". השטח שהוכרז נמצא מדרום וממערב לכפר בצמוד לקו הסיפוח של מזרח ירושלים ושל הקו הירוק ממערב לכפר. שטח זה הוא הבסיס שישמש את המתנחלים להקמת המאחז החדש. כמו במקרים דומים, המתנחלים במקום ודאי יטענו ש"השטח הוקצה להם".
ומי זה המתנחלים במקרה זה? ובכן מי שמפרסם את קיומו של המאחז הזה הוא ארגון השומר החדש. ארגון מליציוזי שפעם הקפיד להציג את עצמו כארגון "ממלכתי" ו"שומר חוק", ועוד עובד מארגון ימין קיצוני גזעני נוסף בשם רגבים שעילת קיומו היא "מאבק בבנייה הלא חוקית". של פלסטינים כמובן.
בשלב זה תושבי המאחז החדש ואורחיהם נכנסים ויוצאים דרך מתחם חקלאי שמופעל על ידי ההתנחלות פורעת החוק עופרה, על אף שהוא נמצא 20 קמ' מההתנחלות עצמה, בין ההתנחלויות הר שמואל וגבעון החדשה. זו אינה הדרך הכי קצרה למאחז וממנו, אך היא עוברת דרך קהילה בדואית שחיה סמוך להתנחלות הר שמואל מזה עשרות שנים ומאפשרת להטיל על תושביה טרור, וזו הרי המטרה.






תגובות