שני צדדים לגדר: האחד שלנו, השני גם כן.
- Kerem Navot
- 16 באפר׳
- זמן קריאה 2 דקות
גדר ההפרדה הכניסה את ההתנחלות אשכולות ל"צד הישראלי" של הגדר, כלומר ממערב לגדר. אלפי דונמים משטח השיפוט של ההתנחלות נשארו בצד הפלסטיני, אבל השבוע הקימו מתנחלים מאחז על השטח הזה בסמוך לקהילות פלסטיניות בשטח בי - כל הסימנים מורים שהמאחז החדש מתוכנן להיות חוות צאן או בקר נוספת, שתמנע מפלסטינים גישה לכ-10,000 דונם.
התנחלות אשכולות הממוקמת בדרום מערב הגדה המערבית, הוקמה בראשית שנות ה-80 על אדמות שישראל בזזה בעיקר מתושבי הכפרים דורא וא-ד'הריה, באמצעות הכרזה עליהן כאדמות מדינה. בסך הכל נבזזו עבור התנחלות זו 7,150 דונם. כיום, מתגוררים במקום כ-650 תושבים.
בשנים 2012-2013 ההתנחלות הוקפה בחומת בטון שהיא חלק מ"גדר ההפרדה". כך למעשה נותקה ההתנחלות יחד עם כאלף דונם של אדמות חקלאיות בבעלות פלסטינים, משאר הגדה המערבית, ונבלעה אל תוך שטחה הריבוני של ישראל. כיום כביש הגישה היחיד שמוביל להתנחלות מגיע מתוך ישראל.
כ-6,000 דונם נותרו מ"צידה הפלסטיני" של גדר ההפרדה ועל כ-1,000 דונם מתוכם פועלת החל מראשית שנות ה-90 מחצבת מדן, אחת מעשר מחצבות ישראליות בגדה המערבית שבוזזות ברישיון המדינה מחצבים עבור תעשיית הבנייה הישראלית. את הקופונים על המחצבה הזו גוזרת דווקא ההתנחלות המבודדת והאלימה מאד בית חג"י. על הקומבינה הזו אתם יכולים לקרוא בכתבה שפורסמה במוסף הארץ בשנת 2010.
ומה עם 5,000 הדונם הנותרים שנבזזו עבור התנחלות אשכולות? לא חראם? יש מי שדואג גם לכך.
ביום שני (14.4) היום הראשון של חול המועד פסח, הגיעו מתנחלים והחלו להקים מאחז חדש בקצה הצפוני של שטח השיפוט של התנחלות אשכולות, בנקודה הנמצאת כ-2.5 קמ' מההתנחלות עצמה. המאחז שככל הנראה הולך לשמש כחוות צאן או בקר, מוקם בנקודה הכי קרובה לקהילות הפלסטיניות הסמוכות אל בורג' וסומרה הנמצאות בשטח B, במטרה לאיים על תושביהן ולהשתלט על כל השטח שנמצא בין הכפרים הללו ובין הקו הירוק. להערכתנו המאחז החדש עשוי למנוע גישת פלסטינים לשטח של כ-10,000 דונם.

לאחרונה פרסמנו יחד עם תנועת שלום עכשיו את דו"ח 'השומרוני הרע' שסוקר את תופעת מאחזי הרועים בגדה המערבית. את הדו"ח חתמנו בסוף שנת 2024, אך מאז ידוע לנו על לפחות עוד 4 מאחזי רועים נוספים שהוקמו בחסות הצבא ורשויות נוספות שממנות ומעודדות את הקמתם של מאחזים דומים.
Comments