top of page

וַיְהִי, אַחַר הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה, כֶּרֶם הָיָה לְנָבוֹת הַיִּזְרְעֵאלִי, אֲשֶׁר בְּיִזְרְעֶאל--אֵצֶל הֵיכַל אַחְאָב, מֶלֶךְ שֹׁמְרוֹן"            מלכים א' פרק כא"

שיתוף הציבור

  • תמונת הסופר/ת: Kerem Navot
    Kerem Navot
  • לפני 21 שעות
  • זמן קריאה 2 דקות

באפרת הביאו את הגזל לדרגת אמנות. בשם "שיתוף הציבור", התנחלות אפרת מקימה "מרכז אמנים" חדש – על אדמות פרטיות של פלסטינים מהכפרים אל-ח'ד'ר וארטאס, מחוץ לגדר ההתנחלות ובשטח שנתפס "זמנית" לצרכי ביטחון. הציבור רצה אמנות? קיבל גזל מתוכנן. קבלו דמוקרטיה, בגרסת אפרת.


שלשום (יום ראשון 4.5.2025) פרסם תני גולדשטיין באתר החדשות זמן ישראל עוד סיפור פסיכי מהגדה, המלמד על רוח המקום והתקופה בהם אנו חיים.


ב-9 לפברואר ההמועצה המקומית של ההתנחלות אפרת פרסמה באתר האינטרנט שלה את הטקסט הבא: "יוצאים לדרך! ביום רביעי בערב נערך שיתוף ציבור ראשון בנוגע למרכז אומנים שעתיד לקום בשכונת הדגן. תודה לכל התושבים והאומנים שהגיעו בערב קר סוער לדיון חשוב ומשמעותי במועצה!".


התמונות שצורפו לימדו שהמרכז החדש אמור לקום מעבר לגדר, צפונית לשכונת גבעת הדגן. כשבוע וחצי לאחר מכן, ב-18 בפברואר, עלה גם פוסט בעמוד הפייסבוק של ההתנחלות ובו נכתב: לאחר שיתוף ציבור שנערך לפני כשבועיים, יצאנו לשטח כדי לתכנן את מרכז האמנים החדש שיוקם בקרוב בשכונת הדגן במתחם טיילת שלמה. לסיור הוזמנו המנהלים האזוריים של חברת 'אלקטרה אפיקים' שתורמת בנדיבות חמישה אוטובוסים ישנים שישופצו ויוסבו למרחבי עבודה, סדנאות, תצוגה והתכנסות." גם לפוסט זה צורפו תצלומים שמלמדים היכן "הציבור" החליט להקים את "מרכז האמנים" החדש.


בנקודה זו, ניתן לנחש לאן הדברים זורמים. ובכן "הציבור" באפרת החליט להקים את מרכז האמנים על אדמותיהם הפרטיות של תושבי הכפרים ארטאס ואל ח'ד'ר, שנמצאות כמובן מחוץ לשטחה הרשמי של ההתנחלות ואף מעבר לגדר שתוחמת את ההתנחלות כיום מצפון. על מנת להבין מה קרה שם, נסקור בקצרה את היסטוריית ביזת הקרקעות באזור זה.


התנחלות אפרת הוקמה בסוף שנות ה-70 בנקודה הדרומית ביותר של ההתנחלות כיום (מצפון לכביש 3157). מאז הקמתה ההתנחלות הלכה והתפתחה צפונה על אדמות שישראל בזזה מתושבי שני הכפרים הללו בעיקר באמצעות הכרזה עליהן כאדמות מדינה.


בשנת 2005 הצבא הוציא סדרה של צווי תפיסה "זמניים" לרצועת קרקע ממזרח ומצפון להתנחלות אפרת, עליה היתה אמורה להיות מוקמת גדר ההפרדה. בפועל הצבא החל להקים את הגדר אך מעולם לא סיים את בנייתה. כתוצאה מכך רק חלק קטן מהדרך שנועדה עבור גדר ההפרדה נפרצה מצפון להתנחלות אפרת, בתוך אדמותיהם החקלאיות של תושבי שני הכפרים.


בשנת 2014 החלה בנייה מסיבית בחלקים הצפוניים של התנחלות אפרת (גבעת הדגן וגבעת התמר) והדרך שנפרצה במקור עבור גדר ההפרדה שכאמור לא נבנתה, הפכה להיות אתר שבו המתנחלים שפכו שאריות עפר ולאחר מכן הפכו למגרש חניה. בשנה האחרונה, ההתנחלות לקחה את זה עוד צעד והקימה על חלק מאותה דרך שנפרצה עבור הגדר, מתחם אוכל שבו יש כיום מספר מזללות ובתי קפה. אחרי הכל זה מה שהציבור בהתנחלות אפרת רוצה.


ועכשיו הציבור החליט שהוא רוצה להשתלט על עוד אדמות פרטיות של תושבי אל ח'ד'ר וארטאס שנתפסו באופן "זמני" על מנת להקים "מרכז אמנים". זכותו, ככה זה בדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון.

 
 
 

Comments


bottom of page