top of page

וַיְהִי, אַחַר הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה, כֶּרֶם הָיָה לְנָבוֹת הַיִּזְרְעֵאלִי, אֲשֶׁר בְּיִזְרְעֶאל--אֵצֶל הֵיכַל אַחְאָב, מֶלֶךְ שֹׁמְרוֹן"            מלכים א' פרק כא"

קדוש קדוש קדוש

  • תמונת הסופר/ת: Kerem Navot
    Kerem Navot
  • לפני 23 שעות
  • זמן קריאה 2 דקות

בכפל חארס מתקיימות מספר פעמים בשנה, פלישות ליליות מאורגנות של מתנחלים, במהלכן תושבי הכפר נכלאים בבתיהם והכפר הופך לזירת פוגרום. מאחורי היוזמה: עמותה חרדית שפועלת בתמיכת הצבא. מלבד כפל חארס ישנם עוד אתרים בתוך כפרים פלסטינים המהווים יעד לפלישות מתנחלים. קדושים חדשים, אלימות ישנה.


בסופשבוע האחרון פורסמה במוסף עיתון 'הארץ' כתבה ארוכה של העיתונאית הגר שיזף, על הפלישות המאורגנות של מתנחלים לכפר כפל חארס. את הפלישות מארגן גוף המתקרא "מנהלת קבר יוסף" שמאחוריו עומדת עמותה בשם "הקרן למורשת קבר יוסף והמקומות הקדושים".



הפלישות הללו מתקיימות מספר פעמים בשנה במהלך הלילות. בכל פעם אלפי תושבי הכפר נכלאים בבתיהם משעות הערב המוקדמות עד למחרת בבוקר, שעה שהכפר הופך לאתר עלייה לרגל/פוגרום בו אלפי ישראלים משתוללים והורסים רכוש פלסטיני בחסות הצבא והמשטרה.


הכפר כפל חארס ממוקם כקילומטר מצפון להתנחלות אריאל. במרכז הכפר מפוזרים שלושה מבנים עתיקים למדי שהמסורת המוסלמית העממית מייחסת לשלוש דמויות בעלות חשיבות דתית.


אין בידינו את הכלים וזו גם לא הבמה המתאימה על מנת לקבוע מתי וכיצד צצה המסורת היהודית שזיהתה את האתרים הללו עם שלוש הדמויות המקראיות: יהושע בן נון, אביו נון וכלב בן יפונה. על כל פנים ברור כי התופעה של עליות המוניות לרגל שלצידן מתקיימים פוגרומים, היא תופעה חדשה יחסית, שקשורה בין היתר להקמת עמותת "הקרן למורשת קבר יוסף והמקומות הקדושים".


העמותה שמטרותיה הן בין היתר: "אירגון והשתתפות במערך היסעים וביקורים במקומות הקדושים וקברי צדיקים באיו"ש בתיאום עם צה"ל בהתאם לחוק", נרשמה במרץ 2012 על ידי מספר מתנחלים המתגוררים בהתנחלות החרדית מודיעין עילית. הנה עוד דוגמה לישראליזציה הוולגרית שחלקים גדולים מהציבור החרדי עוברים בעשורים האחרונים. ואכן מהכתבה עולה שחלק ניכר מהמשתתפים בעליה לרגל/פוגרום בכפל חארס הם חרדים. כאן קישור למסמך רישום העמותה עם מטרותיה .


בשלהי שנת 2020 פרסמנו דו"ח קצר ולצידו מפה אינטראקטיבית, שבו סקרנו את התופעה של הפרות ישראליות של הריבונות הפלסטינית מאז הסכמי אוסלו. במהלך הסקר המקיף שערכנו לקראת פרסום הדו"ח, התברר כי ישנם מקומות נוספים בגדה המערבית שאליהם אנשי ימין קיצוני פולשים על מנת לבקר אתרים שחשיבותם הדתית נסקה בעשורים האחרונים, במקביל לעליית כוחו הפוליטי של הימין הקיצוני-פונדמנטליסטי.

על מה שמתרחש סביב "קבר יוסף" בתוך שכם, רבים שמעו. אבל את "קבר יונה הנביא" בחלחול, "קבר עמוס הנביא" בתוך הכפר תקוע ו"קברי אהרון ובניו" בלב הכפר עוורתא, פחות אנשים מכירים. אתרים אלו יחד עם אתרים ארכיאולוגים שונים הממוקמים בכפרים ובערים פלסטיניות, הפכו בשנים האחרונות למקומות שאליהם האלימות הלאומנית הישראלית חודרת לעיתים תכופות, בחסות הצבא.

 
 
 

Comments


bottom of page