top of page
לוגו לבן.png

וַיְהִי, אַחַר הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה, כֶּרֶם הָיָה לְנָבוֹת הַיִּזְרְעֵאלִי, אֲשֶׁר בְּיִזְרְעֶאל--אֵצֶל הֵיכַל אַחְאָב, מֶלֶךְ שֹׁמְרוֹן"            מלכים א' פרק כא"

חיפוש
תמונת הסופר/תKerem Navot

הכשרת מאחזים - שחרית

לפני שבוע, התחלנו לדבר כאן על 10 המאחזים שהממשלה המושחתת והגזענית של מדינת ישראל, הכריזה כי בכוונתה ל"הכשיר" (https://bit.ly/3myiMmh). היום אנו חוזרים לאחד מאותם מאחזים, עליו טרם כתבנו כאן בעבר.

במאי 2014, נצפו בולדוזרים מיישרים שטח על ראש גבעה הצופה מדרום, על כביש מספר 5 ("חוצה שומרון"). תוך מספר ימים התברר כי במקום מוקם מאחז/"חווה חקלאית" חדש, שמאחורי הקמתו עומדת מועצה אזורית שומרון. באותה שנה, הוקמו בדרך דומה עוד 3 מאחזי חוות לא חוקיים ברחבי הגדה המערבית, אשר התוו את השיטה. אחריהם הוקמו עוד עשרות מאחזי חוות דומים, שבאמצעותם מתנחלים השתלטו עד היום על כרבע מיליון דונם.

לימים התברר כי שם המאחז הלא חוקי החדש הוא "שחרית" – סוג של עיברות של שם המקאם העתיק המזוהה במסורת הפלסטינית המקומית עם דמות בשם שייח' צבאח. כמו במקרים נוספים, המקאם נמצא בלב השטח עליו השתלטו המתנחלים והם מונעים מהפלסטינים בסביבה להגיע למקום (https://bit.ly/3IYXh5g). אגב, האתר מוגדר על ידי המנהל האזרחי כאתר ארכיאולוגי; אבל מניעת בנייה באתרים ארכיאולוגים, כפי שהסברנו כאן לא מזמן, הוא עניין ששמור לרוב כדי לאסור על בנייה פלסטינית - לא ישראלית. (https://bit.ly/3F2hYMA). השטח המדובר נמצא על גבול אדמות הכפרים סרטה, בדיא וכפר אל דיכ והוא כולל כ-450 דונם שישראל בזזה באמצעות הכרזה עליו כ"אדמת מדינה".

בחירת המקום בו הוקם המאחז החדש, שירתה את כוונתה של ישראל לייצר "רצף ישובי" שמתחיל בראש העין בתוך הקו הירוק, ונמשך לאורך כביש 5 עד לקצה המזרחי של ההתנחלות אריאל, שנמצא למעלה מ-21 קמ' מזרחית לקו הירוק. מאחורי בחירת המקום, עמד גם שיקול נוסף: המאחז נמצא מחוץ לשטח ש"גדר ההפרדה" היתה אמורה לספח בפועל לישראל. הכוונה בכך כמובן, היתה להשתלט על שטחים נוספים שישראל סימנה את כוונתה לסגת מהם לאחר בניית "הגדר". אלא שהגדר באזור זה מעולם לא נבנתה בכל מקרה. בפועל, המאחז הוקם כמאחז לווין של מאחז לא חוקי ותיק יותר, שבינתיים "הוכשר" בשם ברוכין. מדובר במאחז שהוקם בשלהי שנות ה-90 על אדמות הכפר הפלסטיני כפר אל דיכ. כל כניסה ויציאה של תושבי המאחז שחרית, נעשית באמצעות מערכת דרכים פיראטיות, שנפרצו בחלקן בתוך כרמי זיתים של פלסטינים, שהמתנחלים עושים בהם כבתוך שלהם. עניין שגרתי בגדה המערבית.

לידיעה בעיתון הארץ על הקמת המאחז מיוני 2014 - https://bit.ly/41KG0FP

חזרה למאחז שחרית: לאחר יישור השטח, החלה במקום בנייה – לא חוקית כמובן. בין השנים 2015-2017, המנהל האזרחי הוציא 9 צווי הריסה כנגד המבנים במקום - שמעולם לא נאכפו למותר לציין. במקביל לבנייה הלא חוקית, החל תהליך של השתלטות חקלאית, שהלכה והתרחבה במהלך השנים וכוללת כיום למעלה מ-360 דונם, שכ-80 מתוכם הם אדמות חקלאיות, שהמתנחלים במקום השתלטו עליהן על אף שלא הוכרזו אדמות מדינה.

המועצה האזורית שומרון שכזכור עומדת מאחורי המאחז, החלה בסוף 2015, בהליך הכשרה של המקום. באוגוסט 2018, המנהל האזרחי אישר בהליך מקוצר שנתפר לצורך הכשרת מקומות כאלו בדיוק, את התוכנית במקום. הנה קטע מתוך פרוטוקול הדיון המקוצר:

"מדובר על היתר למבנים חקלאיים בגבעת שחרית שנמצאת כפי שניתן לראות במפת הסביבה מדרום לכביש 5. גבעה שהיא בתחום אדמות מדינה, ובתחום אזור שיפוט מועצה אזורית שומרון. הבקשה להיתר היא עבור שטחים חקלאיים הכוללים דיר פיטום של כבשים, מגדל מים, מחסנים חקלאיים." עכשיו שימו לב למשפט האחרון בפרוטוקול: "דרך הגישה למתחם מתבססת על דרך המופיעה במפה הפיסקאלית של כפר אל דיכ. הדרך קיימת בשטח ומתחברת לכביש 446 מדרום." זו כמובן פיקציה מוחלטת, מכיון שהמתנחלים לא משתמשים בדרך הזו במציאות, אבל עבור הפרוטוקול היה צורך לזייף מצג שווא.

לפרוטקול הישיבה במועצת התכנון העליונה - https://bit.ly/3F2tKGT

ולתוכנית שאושרה ב-28.8.2018 - https://bit.ly/3IT5HLz


Kommentare


bottom of page